Bulgur pilavi met köfte, rijst van bulgur met gehakt.

Bulgur pilavi met köfte, rijst van bulgur met gehakt.

3 from 6 votes
Recipe by FoodbyFadoua Course: Hoofdgerechten
Servings

5

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

30

minutes

Als je weleens in een Turks restaurant hebt gegeten, is de kans groot dat je bulgur pilavi op je bord vond naast köfte of ander gegrild vlees. Het is ontzettend lekker en smaakvol! Het is ook nog eens makkelijk te bereiden, heerlijk vullend en past bij veel verschillende gerechten. Zet deze smakelijke en vullende maaltijd nu ook zelf op tafel, het recept staat hieronder!

Ingrediënten

  • Köfte, gehakt
  • 450 gram gehakt

  • 1/2 theelepel; peper, zout en komijnpoeder

  • 1/4 theelepel chilipoeder

  • 1,5 eetlepel köfte harchi kruiden

  • 1 ui

  • 1 groene of rode peper

  • 1 eetlepel koriander

  • Bulgur pilavi, bulgur rijst
  • 450 gram bulgur pilavlik

  • 1 tomaat

  • 2 turkse groene pepers

  • 1 ui

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1 eetlepel peperpuree (Turks: biber salçasi)

  • 50 gram ongezouten boter

  • een scheutje zonnebloemolie

  • 1 kip bouillonblokje

  • 1/2 theelepel; zout en peper (naar smaak)

  • 800 ml heet water

Bereidingswijze

  • Pel en rasp een ui. Snijd de rode of groene peper, koriander en peterselie fijn.
  • Marineer het gehakt met de kruiden, zout, geraspte ui, rode of groene peper en koriander. Zet het voor 30 minuten in de koelkast, zodat de marinade kan intrekken.
  • Snijd de Turkse groene pepers, ui en tomaat fijn.
  • Smelt de boter in een pan. Voeg dan de ui toe en bak deze glazig. Voeg daarna de Turkse groene pepers eraan toe en bak dit eventjes mee, voeg daarna de tomaat toe. Bak het voor 5 minuten samen op middelhoog vuur.
  • Voeg dan het zout, peper, tomaten- en peperpuree toe. Meng alles goed samen en voeg dan de (gewassen, onder koud water) bulgur rijst en een scheutje zonnebloemolie toe. Roer alles goed door en bak het ongeveer 2 minuten op hoog vuur.
  • Doe dan het kip bouillonblokje en 800ml heet water erbij, roer alles nog eens goed door elkaar en zet de deksel op de pan. Laat het voor 15 minuten koken op laag vuur. Zet het vuur uit wanneer de bulgur gaar is en laat het voor ongeveer 12 minuten met deksel op de pan staan.
  • Pak intussen het gehakt uit de koelkast erbij en draai er gehaktballen van. Druk ze vervolgens een beetje plat en bak het met een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan of grillpan. Totdat het gaar en mooi bruin is.
  • Serveer het samen op een bord met een frisse salade erbij en smullen maar!

Tips

  • Je kunt het milder maken door paprikapuree te gebruiken i.p.v. peperpuree.
  • De köfte harchi kruiden, kun je kopen bij verschillende Turkse of Marokkaanse slagerijen/supermarkten.

Did you make this recipe?

Tag @foodbyfadoua on Instagram and hashtag it #foodbyfadoua

Like this recipe?

Follow us @FoodbyFadoua on Pinterest

Did you make this recipe?

Like us on Facebook

 

4 Comments

  1. Thanks! Kun je, als je niet van pittig eten houdt, de chilipoeder, 3 pepers en peperpuree weglaten of mis je dan een groot deel van de smaak? Mocht je het niet weg kunnen laten; wat is het minimum dat ik kan gebruiken zodat het niet te pittig smaakt?

     
    • Hi Sara,

      Er zijn twee varianten verkrijgbaar van de peperpuree de pittige (biber salçası acı) en een milde variant (biber salçası tatlı). Je kunt het vervangen voor de milde variant.

      De chilipoeder kan je helemaal weglaten of een mespuntje gebruiken.

      Van de Turkse pepers heb je ook verschillende varianten. De sivri biber (smalle pittige pepers) en de carliston biber (lichtgroene grote zoete pepers).
      Vervang het voor de grote zoete pepers of gebruik maar 1 smalle pittige peper.

      Voor de kinderen maak ik het ook mild en dat smaakt ook heerlijk!
      Ik hoop dat het zo duidelijk is, anders hoor ik het graag.

       
  2. Ik heb het vandaag gemaakt, het was lekker dankjewel :)!!

     

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*