Msmen met gehakt
10
servingsMsmen (Marokkaanse pannenkoek) met een lekkere kruidige vulling van gehakt en groenten. Ze zijn heerlijk zacht en soepel van binnen en licht krokant aan de buitenkant. Het is bij ons thuis één van onze favoriete Marokkaanse deegwaren, zelfs bij de allerkleinste! Houden jullie ook van msmen?
Ingrediënten
- Gehaktvulling:
300 gram gehakt
2 uien
2 rode paprika’s
2 wortels
1 courgette
1 theelepel zout (naar smaak)
1 theelepel; peper, komijnpoeder, kurkuma en paprikapoeder
1/2 theelepel gember- en knoflookpoeder
1 eetlepel; koriander en peterselie
een scheutje zonnebloemolie
geraspte kaas
- Deeg:
150 gram bloem
150 gram extra fijne griesmeel
175 gram fijne griesmeel
1/2 theelepel zout
275 ml lauwwarm water
- Boter-oliemengsel
60 ml gesmolten boter
60 ml zonnebloemolie
Bereidingswijze
- Pel en snipper de uien. Snijd de paprika’s fijn. Rasp de courgette en wortels. Hak de peterselie en koriander fijn.
- Marineer het gehakt met de kruiden, zout, peterselie en koriander.
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in de pan en bak de uien glazig. Voeg het gehakt toe en bak het even mee voor een paar minuten. Voeg dan de paprika’s toe en bak dit ongeveer 5 minuten samen. Voeg vervolgens de wortels en courgette toe. Roer alles goed door elkaar en zet dan de deksel op de pan en laat het voor ongeveer 8 minuten garen op laag vuur. Zet het vuur uit zodra alles gaar is en laat het volledig afkoelen.
- Doe de fijne griesmeel samen met de bloem, extra fijne griesmeel, zout en water in een diepe mengkom. Kneed alles goed samen met een deegmachine of met de hand voor ongeveer 8 minuten. Dek het af en laat het dan voor 15 minuten rusten.
- Kneed het deeg opnieuw voor ongeveer 5 minuten op je werkblad en maak er een mooi geheel van. Dek het af en laat het voor 10 minuten rusten op je werkblad.
- Smelt ondertussen de boter in een pan en meng het samen met de zonnebloemolie in een kom.
- Vet een dienblad in met zonnebloemolie. Verdeel het deeg nu in 10 kleine bollen en smeer de bollen in met zonnebloemolie, leg ze op de ingevette dienblad en dek het af met plasticfolie. Vet je werkplek in met het boter-oliemengsel en leg daar een deegbol op. Vet je handen goed in en druk het bolletje deeg steeds platter.
- Maak vegende bewegingen met je vingertoppen, vanuit het midden van het deeg naar buiten. Zo verspreid je het deeg voorzichtig tot een mooie dunne vierkant/cirkel gevormde deeg. Leg een beetje gehaktvulling in het midden van het deeg. Doe er geraspte kaas overheen.
- Vouw het deeg naar binnen in vier stappen tot een soort vierkant pakketje. Herhaal dit met de andere deegbollen en leg de vierkante pakketjes afgedekt met plasticfolie op een ingevette dienblad. Tot je helemaal klaar bent en kunt gaan bakken.
- Verhit een gietijzeren pan op middelhoog vuur. Ondertussen kun je verder gaan met de eerste msmen pakketje. Leg het neer op een ingevette werkblad en vet je handen goed in. Druk het msmen pakketje voorzichtig platter tot het in de gewenste formaat is.
- Leg het dan op de hete gietijzeren pan. Draai de msmen tussentijds om en bak het tot de msmen mooi egaal gekleurd is aan beide kanten en gaar is.
- Stapel de msmen op een schaal en dek het af met een bakpapiertje en een theedoek, zo blijven ze lekker zacht en warm.
Tips
- Vervang de zonnebloemolie/boter mengsel voor olijfolie
- De extra fijne griesmeel is verkrijgbaar bij Tanger supermarkten.
- Gebruik alleen een gietijzeren pan of een pan met dikke bodem, anders gaart de msmen niet mooi gelijkmatig.
- Je kunt de gehaktvulling pittig maken, door sambal of chilikruiden toe te voegen.
- Je kunt ook cheddarkaas gebruiken in plaats van geraspte kaas.
Did you make this recipe?
Tag @foodbyfadoua on Instagram and hashtag it #foodbyfadoua
Like this recipe?
Follow us @FoodbyFadoua on Pinterest
Did you make this recipe?
Like us on Facebook
Net gemaakt, heel goed gelukt en erg lekker! Heel erg bedankt voor alle heerlijke recepten!
Bedankt voor je reactie Sanae, leuk om te horen! Met alle plezier!