Fekkas koekjes, met amandelen.

Fekkas koekjes, met amandelen.

5 from 3 votes
Recipe by FoodbyFadoua Course: Koekjes
Servings

110

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

40

minutes

Met eid el fitr in aantocht wil ik alvast een koekjes recept met jullie delen. Fekkas, een bijzonder knapperig en smaakvol koekje. Om zomaar of bij feestelijke gelegenheden van te genieten. Dit koekje is zo makkelijk te maken en zo lekker! Het behoort tot één van onze favoriete Marokkaanse koekjes.

Ingrediënten

  • 125 gram amandelen

  • 4 eieren

  • 1 theelepel fijngemalen anijszaad

  • 1 theelepel fijngemalen venkelzaad

  • 1/2 theelepel fijngemalen Arabische gom

  • 180 gram suiker

  • 130 ml zonnebloemolie

  • een snufje zout

  • 50 gram fijngemalen sesamzaadjes

  • 50 gram (hele) sesamzaadjes

  • 2 eetlepels melk

  • 540 gram bloem

  • 8 gram bakpoeder

  • 1 zakje vanillesuiker

  • Garnering
  • 1 eigeel

  • 2 theelepels oploskoffie

Bereidingswijze

  • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan voor een paar minuten op middelhoog vuur. Maal de anijszaad, venkelzaad, Arabische gom en 50 gram sesamzaadjes fijn in een keukenmachine. Week de amandelen minstens 60 minuten in een kom water en 2 eetlepels oranjebloesemwater.
  • Mix de eieren, suiker en vanillesuiker op hoge snelheid voor 5 minuten, totdat het beslag schuimig is en een lichtgele kleur heeft. Voeg dan de zonnebloemolie en melk toe en mix weer samen voor 1 minuut.
  • Voeg de anijszaad, venkelzaad, sesamzaadjes, zout, Arabische gom en amandelen toe. Meng het samen met een lepel en voeg dan een beetje bloem en de bakpoeder toe. Voeg nu de rest van de bloem toe en kneed het samen tot een mooi geheel. Het is een zacht en soepel deeg, wat niet aan de handen plakt.
  • Verdeel het deeg in drie gelijke bollen en rol het uit tot een staaf. Leg de staven op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Meng het eigeel met de oploskoffie.
  • Smeer de staven deeg ermee in en ga er licht overheen met een vork. Dit geeft een streepjes patroon op het deeg (zie foto).
  • Prik er met een saté prikker wat gaatjes in (zie foto).
  • Bak het in een voorverwarmde oven op 50 graden voor 15 minuten. Zet de oven daarna op 100 graden en laat het voor 15 minuten verder garen. Zet de oven als laatste op 150 graden en laat het voor 10 minuten garen. In totaal bakt het voor 40 minuten, maar bouwen wij dit langzaam op, zodat de fekkas van binnen goed gaart. Zonder dat het heel erg open gaat barsten.
  • Leg er direct een vochtige theedoek op als het uit de oven komt en laat het dan voor 60 minuten afkoelen.
  • Snijd met een scherpe mes schuine plakjes. Leg de plakjes fekkas op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de fekkas weer in een voorverwarmde oven op 180 ℃ voor ongeveer 15 minuten, totdat het mooi goudbruin is. Hoe langer je ze bakt in de oven, hoe krokanter ze worden.

Tips

  • Je kunt meer suiker toevoegen, als je de fekkas zoeter wilt hebben.
  • Je kunt ook rozijnen toevoegen of andere noten.
  • Je kunt de amandelen ook grof malen i.p.v. heel laten.
  • Heerlijk in combinatie met een glas Marokkaanse muntthee.

Did you make this recipe?

Tag @foodbyfadoua on Instagram and hashtag it #foodbyfadoua

Like this recipe?

Follow us @FoodbyFadoua on Pinterest

Did you make this recipe?

Like us on Facebook

 

2 Comments

  1. Hallo,

    Bedankt voor het recept. Ik ga deze uitproberen. Ik vroeg mij af week je de amandelen in warm of koud water?

     

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*