Msmen met kip, Marokkaanse pannenkoek gevuld met kip

Msmen met kip, Marokkaanse pannenkoek gevuld met kip

4 from 4 votes
Recipe by FoodbyFadoua Course: Hapjes en Deegwaren
Servings

15

servings
Prep time

50

minutes
Cooking time

30

minutes

Msmen, is een traditionele Marokkaanse pannenkoek. Het wordt vaak bij het ontbijt geserveerd met een kop munt thee, maar je kunt er op allerlei manieren nog veel meer lekkers mee doen. Zoals ik gekozen heb voor msmen met een heerlijke kipvulling. Deze msmen zijn heerlijk zacht en soepel van binnen en licht krokant aan de buitenkant! Het is bij ons thuis één van onze favoriete Marokkaanse deegwaren.

Ingrediënten

  • Kipvulling
  • 600 gram kipfilet

  • 3 uien

  • 2 eetlepels koriander

  • 1 eetlepel peterselie

  • 1 blokje kipbouillon

  • 1 theelepel; gember, peper en kerriekruiden

  • 1,5 theelepel kurkuma

  • zout naar smaak

  • 30 ml water

  • Deeg
  • 300 gram bloem

  • 300 gram extra fijne griesmeel

  • 350 gram fijne griesmeel

  • 1 theelepel zout

  • 580 ml lauwwarm water

  • Boter-oliemengsel
  • 125 ml zonnebloemolie

  • 125 ml gesmolten boter

  • 1 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze

  • Snijd de kipfilet in stukken. Pel en snipper de uien. Hak de peterselie en koriander fijn.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in de pan en voeg de gesnipperde uien toe. Bak het voor een paar minuten tot de uien glazig zijn, voeg dan de kipfilet, peterselie, koriander, de kruiden en bouillonblokje toe. Bak het voor 5 minuten op hoog vuur. Voeg dan een klein beetje water toe en zet de deksel op de pan. Laat het voor 20 minuten op zacht vuur koken, tot de kip gaar.
  • Zet het vuur uit en trek met behulp van 2 vorken de kip uit elkaar, zodat alles goed vermengd met de uiensausje in de pan. Plaats het dan over naar een bord en laat het volledig afkoelen.
  • Doe de fijne griesmeel samen met de bloem, extra fijne griesmeel, zout en water in een diepe mengkom. Kneed alle ingrediënten goed samen met een deegmachine of met de hand voor ongeveer 8 minuten. Dek het af en laat het dan voor 15 minuten rusten.
  • Kneed het nu weer voor ongeveer 5 minuten op een werkblad en maak er een mooi geheel van. Dek het weer af en laat het voor 10 minuten rusten op je werkblad.
  • Smelt ondertussen de boter in een pannetje en laat het afkoelen. Mix het dan in een kom met zonnebloemolie en een theelepel bakpoeder.
  • Verdeel het deeg nu in 15 kleine bollen (afhankelijk hoe groot je de msmen wilt hebben) en smeer de bollen in met zonnebloemolie. Vet het dienblad van te voren in met zonnebloemolie en dek het af met plasticfolie. Vet je werkplek in met het boter-oliemengsel en leg daar een bol op. Vet je handen goed in en druk het bolletje deeg steeds platter.
  • Maak vegende bewegingen met je vingertoppen, vanuit het midden van het deeg naar buiten. Zo verspreid je het deeg voorzichtig tot een mooie dunne vierkant/cirkel gevormde deeg. Strooi er een beetje fijne griesmeel overheen.
  • Vouw het dunne deeg naar binnen in vier stappen. Na de eerste stap, verspreid je wat van de kipvulling op het deeg. Vouw het verder tot een soort vierkant pakketje. Herhaal dit met de andere deegbolletjes en leg de vierkante pakketjes afgedekt met plasticfolie op een ingevette dienblad. Tot je helemaal klaar bent en kunt gaan bakken.
  • Verhit een gietijzeren pan op middelhoog vuur. Ondertussen kun je verder gaan met de eerste msmen pakketje. Leg het neer op een ingevette werkblad en vet je handen goed in.
  • Druk het msmen pakketje voorzichtig platter tot het in de gewenste formaat is (ongeveer in formaat verdubbeld).
  • Leg het dan op de hete gietijzeren pan. Draai de msemen tussentijds om en bak het tot de msmen mooi egaal gekleurd is aan beide kanten en gaar is. Maak tussentijds ook draaibewegingen met je hand (op de msmen in de pan), dit zorgt ervoor dat de msmen een mooie egale goudbruine kleur krijgt. Doe dit steeds per msmen pakketje. Wanneer de msmen bijna klaar is met bakken, begin je pas aan het volgende pakketje. Stapel de msmen op een schaal en dek het af met een bakpapiertje en een theedoek, zo blijven ze lekker zacht en warm.

Tips

  • Vervang de zonnebloemolie/boter mengsel voor olijfolie
  • De extra fijne griesmeel is verkrijgbaar bij Tanger supermarkten.
  • Gebruik alleen een gietijzeren pan of een pan met dikke bodem, anders gaart de msmen niet mooi gelijkmatig.
  • Je kunt de kipvulling ook weglaten of vervangen door iets anders.

Did you make this recipe?

Tag @foodbyfadoua on Instagram and hashtag it #foodbyfadoua

Like this recipe?

Follow us @FoodbyFadoua on Pinterest

Did you make this recipe?

Like us on Facebook

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*