Kipbriwat, filodeeg driehoekjes met kipvulling
30
minutes1
hourKipbriwat is een traditioneel Marokkaans lekkernij. Het zijn heerlijke driehoekjes van filodeeg met een vulling zoals bij de kipbestilla, alleen doe ik er geen eieren in. Het is een heerlijke combinatie van zoet en hartig in een krokant jasje. Het kost even wat tijd om te maken, maar is zeker de moeite waard. Serveer het hapje als voorgerecht of bij de thee, heerlijk!
Ingrediënten
800 gram kipfilet
2 uien
3 paprika’s
2 prei
1 eetlepel koriander en/of peterselie
200 gram glasnoodles of mihoen
1 pak filodeeg
1 teentje knoflook
1 theelepel citroensap
100 gram amandelen
- Kruiden
2 eetlepels kipkruiden pikant (van Verstegen)
1/2 theelepel; kurkuma, peper, zout en gember
1 laurierblad
1 kaneelstokje
1 blokje kipboulion
- Garnering
kaneel
poedersuiker
Bereidingswijze
- Snijd de kipfilet in stukken en maak het goed schoon. Snijd dan de uien, paprika, prei en koriander/peterselie fijn. Marineer de kipfilet met kipkruiden en een beetje koriander/peterselie.
- Giet een scheutje zonnebloemolie in de pan. Doe daar 1 fijngesneden ui bij en bak dit in 3min glazig. Voeg dan de kipfilet, kip bouillonblokje, laurierblad en een kaneelstokje toe. Pers er als laatste een beetje citroensap bij (ongeveer 1 theelepel). Doe dan de deksel op de pan en laat het zeker voor 30 minuten bakken op laag vuur. Tot het vocht helemaal verdampt is en de kip gaar is.
- Giet een scheutje zonnebloemolie in een andere pan en bak hierin in de paprika en prei gaar. Zet een pannetje water op en kook hierin de amandelen gaar. Spoel de amandelen onder koud water en pel vervolgens de amandelen. Dep de amandelen droog op keukenpapier en bak ze vervolgens mooi goudbruin in een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie. Laat de amandelen uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Hak de amandelen in stukjes (in een keukenmachine) en zet deze apart voor de garnering.
- Wanneer de kip gaar is, haal je het kaneelstokje en laurierblad uit de pan. Laat de kip vervolgens even afkoelen en trek/pluk de kipfilet met 2 vorken uit elkaar in kleine stukjes.
- Kook 1,5L water in de waterkoker. Doe de mihoen/glasnoedels in een diepe kom en giet daar de gekookte water overheen. Roer met een vork erdoorheen, zodat de mihoen van elkaar loskomt en het goed kan garen. Laat dit even 5min staan en doe het dan in een vergiet om uit te lekken. Snijd of knip de mihoen vervolgens in kleine stukken.
- Nu gaan we alle losse elementen met elkaar mengen in een grote pan. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en doe hierbij 1 fijngehakte ui en 1 geraspte knoflookteentje. Bak deze in 4 min op hoog vuur glazig en doe daarbij de kruiden (gember, kurkuma, peper en zout). Voeg dan de geplukte kipfilet, paprika, prei en mihoen toe. Meng dit goed met elkaar en voeg dan de fijngehakte peterselie/koriander toe en 1 eetlepel chilisaus. Bak alles samen voor ongeveer 2min op hoog vuur en zet dan de pan uit en laat het mengsel afkoelen.
- Smelt de roomboter in een pannetje en giet het in een diepe kom met zonnebloemolie, zodat je hiermee de filodeeg kan insmeren. Neem je filodeegvellen en knip/snijd repen van 6cm breed. Doe dit tegelijk, dus niet vel voor vel. Leg de hele stapel klaar en knip tegelijk de repen van 6cm. Dek deze daarna af met een theedoek, om te voorkomen dat het uitdroogt.
- Neem 1 reep filodeeg en smeer deze licht in met het boter/olie mengsel. Leg in de hoek een lepel kipvulling. Bestrooi met de gemalen amandelen. Vouw de briwat (zie foto’s ) en werk ze vervolgens allemaal zo af. Leg ze op een stuk bakpapier en bak de kipbriwat in de oven op 200 graden tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Bestrooi ze dan met kaneel en poedersuiker voor je ze serveert.
Did you make this recipe?
Tag @foodbyfadoua on Instagram and hashtag it #foodbyfadoua
Like this recipe?
Follow us @FoodbyFadoua on Pinterest
Did you make this recipe?
Like us on Facebook
Recente reacties