Chebakia, Marokkaanse honingkoekjes

Chebakia, Marokkaanse honingkoekjes

5 from 4 votes
Recipe by FoodbyFadoua Course: Koekjes
Servings

100

servings

Wat vliegt de tijd toch snel, want over een kleine week is het alweer Ramadan! Dat betekent dat er tijdens de iftar, lekkere chebakia op tafel staat. Chebakia is een soort Marokkaans honingkoekje, wat lekker knapperig en vol van smaak is. Maak ze nu zelf, zodat jij ook kan genieten van deze lekkere traditionele chebakia!

Ingrediënten

  • Deeg
  • 200 gram fijngemalen sesamzaadjes

  • 250 gram fijngemalen amandelen

  • 20 gram fijngemalen anijszaadjes

  • 10 gram fijngemalen venkelzaadjes

  • 1 kg bloem

  • 100 gram fijne griesmeel

  • 15 gram kaneel

  • 16 gram bakpoeder (1 zakje)

  • 1/2 theelepel fijngemalen arabische gom

  • een snufje zout

  • 7 gram gist (1 zakje)

  • 180 ml gesmolten boter

  • 180 ml melk

  • 180 ml azijn

  • 120 ml oranjebloesemwater

  • 120 ml zonnebloemolie

  • 2 eetlepels lauwwarm water (voor bij de gist)

  • Garnering:
  • 2250 gram honing (5 potten van 450gr)

  • een kom geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze

  • Rooster de amandelen en daarna ook de sesamzaadjes in een droge koekenpan voor een paar minuten op middelhoog vuur. Maal de anijszaad, venkelzaad, Arabische gom, sesamzaadjes en amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Meng de oranjebloesemwater, gesmolten boter, azijn, melk en zonnebloemolie in een diepe kom. Voeg de fijngemalen sesamzaadjes, amandelen, anijszaad, venkelzaad, arabische gom, zout en kaneel toe. Meng alles goed samen.
  • Doe 2 eetlepels lauw water bij de gist en laat deze even staan.
  • Voeg de fijne griesmeel, bloem en bakpoeder toe, meng een beetje door elkaar en voeg dan ook de in water opgeloste gist toe. Kneed alles goed samen voor ongeveer 8 minuten. Verdeel het deeg in 8 bollen en dek deze af. Laat het voor 15 minuten rusten.
  • Bestrooi je werkplek met bloem en rol een bol deeg uit, vouw het deeg dan op tot een vierkant (zie foto). Leg het dan weer weg in een boterhamzakje of dek af met plastic folie. Doe dit met alle deegbollen.
  • Bestrooi opnieuw je werkblad met een beetje bloem. Neem een vierkant plak deeg en rol het heel dun uit. Hoe dunner het deeg is hoe knapperiger de chebakia wordt.
  • Snijd met een gekarteld deegsnijder de randen eraf. Volg dan opnieuw met de gekartelde deegsnijder de vorm van de uitgerolde deeg, maar dan nu ongeveer 1cm vanaf de rand (zie foto).
  • Vouw het in een mooie chebakiavorm (zie video, onderaan dit recept).
  • Herhaal de bovenstaande stap met alle deeg en dek het vervolgens af tot je helemaal klaar bent om te gaan bakken.
  • Verwarm de honing kort in een pan tot het wat dunner wordt, laat het niet pruttelen.
  • Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak de chebakia op middelhoog vuur aan beide kanten mooi goudbruin.
  • Dompel de chebakia direct in de warme honing, zodat het de honing gaat absorberen. Laat het daarna uitlekken in een vergiet met een diepe bord eronder. Strooi er nog wat geroosterde sesamzaadjes overheen.

Recipe Video

Tips

  • Hoe dunner je de chebakia deeg uitrolt, hoe krokanter de chebakia wordt.
  • Laat de chebakia eerst afkoelen, voordat je het afdekt.

Did you make this recipe?

Tag @foodbyfadoua on Instagram and hashtag it #foodbyfadoua

Like this recipe?

Follow us @FoodbyFadoua on Pinterest

Did you make this recipe?

Like us on Facebook

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*